За Мелник

Най – малкият град в България се намира в планински район в югозападните поли на Пирин планина. Прегърнат от феноменалните пясъчни пирамиди, Мелник е запазил атмосферата на традиционните български бит и култура – живописни къщи с керемидени покриви, тесни каменни улички, винарни и кръчми. Неповторимата атмосфера се допълва и от Мелнишката река, протичаща през главната улица на града. От 1968 година Мелник е обявен за град-музей.

Макар и малък, Мелник е богат на забележителности – в града може да се види природният феномен Мелнишки пирамиди, архитектурните забележителности Кордопулова къща, Пашова къща, крепостта „Деспот Слав” и няколко запазени църкви.

Един от най – големите и добре запазените манастири в България – Роженският, се намира само на 7 км. източно от Мелник. В близост до града е и местността Рупите, заедно с храм-паметник „Света Петка Българска“, както и националният парк – музей „Самуилова крепост”. И двете забележителности са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта.

*Хотел „Мелник” организира екскурзии до Роженския манастир, Рупите и Самуиловата крепост.  Свържете се с нас за повече информация.

Мелнишките пирамиди

Мелнишки пирамиди

Мелнишките пирамиди са обявени за природна забележителност през 1960 година. Те представляват уникален природен феномен, за който се смята се, че се е образувал при ерозия на глинена почва. Мелнишките пирамиди са в процес на оформяне и външният им вид и форма се променят с течение на времето. Освен пирамидалната форма, пясъчните образувания имат форма на гъби, конуси, игли и др.

Кордопуловата къща

Кордопуловата къща е включенa в Стоте национални туристически обекта на България

Кордопуловата къща е построена през 1754 година и е най – голямата запазена Възрожденска къща в България. Първоначално сградата е построена за производството и съхранението на вино и е принадлежала на богатото гръцко семейство Кордопулос.

Къщата се състои от четири етажа, два от които са изградени от камък, и винарска изба. 150-метровият подземен тунел за съхранение на вино е издълбан в скалата и може да побере до 300 тона вино.  На горните етажи на Кордопуловата къща са запазени старинни мебели, а стените са украсени с различни елементи и дърворезби. Част от прозорците на къщата са от венецианско стъкло. Кордопуловата къща е включенa в Стоте национални туристически обекта на България.


Градски исторически музей

Градски исторически музей

Доскоро музеят се помещаваше в Пашовата къща, която се датира от 1815 г., но сега разполага със самостоятелна сграда. Експозициите в музея наблягат на няколко основни теми – историята на Мелник и региона от най-дълбока древност,  етнографската експозиция, фотоси и предмети, проследяващи развитието на местното винопроизводство през вековете.

Крепостта Деспот Слав

Крепостта Деспот Слав

Деспот Алексий Слав е самостоятелен български владетел през XII – XIII век. Произхожда от династия Асеневци. Под неговата власт са били множество планински крепости, Западните и Централни Родопи, и голяма част от Източна Македония на изток от река Струма. За съжаление, поради многобройните войни крепостта на деспот Слав не се запазила, но руините от нейните величествени каменни стени могат да се видят и до днес на хълм Свети Никола южно от град Мелник.

Църквата Свети Николай Чудотворец

Църквата „Свети Николай Чудотворец“ е строена през XIII в.

Митрополитската църква  „Свети Николай Чудотворец“ е построена от камъни и тънки тухли. В двора има чешмичка с чиста планинска вода. Върху северната стена има оцелял фрагмент от оригиналните стенописи. Църквата е била изписана от майстор Лазар Зограф Мелничанин, неговото изображение е запазено по стария иконостас. В църквата „Свети Никола Чудотворец“ се съхраняват автентични икони, които представляват изключителна художествена стойност и са уникални образци на зографска школа на Мелник и околните села.

Църквата „Свети Николай Чудотворец“ е построена през XIII век, но през вековете е била преустройвана и разширявана многократно. Днес тя е една от малкото действащи църкви в град Мелник. Други запазени църкви в града са Св. Никола, Св. Антоний, Св. Петър и Павел, Св. Йоан Предтеча. Могат да се видят и руините на няколко манастира.


Роженски манастир

Роженски манастир

Роженският манастир е най-големият манастир в Пиринския край и е един от малкото средновековни български манастири, които са сравнително добре запазени и до днес. Манастирът е действащ и е подчинен на Неврокополската епархия. Данни за годината на построяването на манастира липсват, тъй като в края на XVII век голям пожар поврежда манастирските сгради и унищожава  манастирския  архив. Според източници от Атон, той е построен през 890 година. Гръцки ръкописи потвърждават съществуването на манастира през XIII век., а по време на разкопки са открити и византийски монети от същия период. Манастирът е част от Стоте национални туристически обекта.

На 200 метра източно от манастира е гробът на българския революционер Яне Сандански. Той е погребан до църквата „Св.Св. Кирил и Методий“, построена в периода 1912-1914 година по негова инициатива.