ЗА МЕЛНИК

Най – малкият град в България се намира в планински район в югозападните поли на Пирин планина. Прегърнат от феноменалните пясъчни пирамиди, Мелник е запазил атмосферата на традиционните български бит и култура – живописни къщи с керемидени покриви, тесни каменни улички, винарни и кръчми. Неповторимата атмосфера се допълва и от Мелнишката река, протичаща през главната улица на града. От 1968 година Мелник е обявен за град-музей.

Макар и малък, Мелник е богат на забележителности – в града може да се види природният феномен Мелнишки пирамиди, архитектурните забележителности Кордопулова къща, Пашова къща, крепостта „Деспот Слав” и няколко запазени църкви.

Един от най – големите и добре запазените манастири в България – Роженският, се намира само на 7 км. източно от Мелник. В близост до града е и местността Рупите, заедно с храм-паметник „Света Петка Българска“, както и националният парк – музей „Самуилова крепост”. И двете забележителности са включени в списъка на Стоте национални туристически обекта.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Роженски манастир

Роженският манастир е най-големият манастир в Пиринския край и е един от малкото средновековни български манастири, които са сравнително добре запазени и до днес. Манастирът е действащ и е подчинен на Неврокополската епархия. Данни за годината на построяването на манастира липсват, тъй като в края на XVII век голям пожар поврежда манастирските сгради и унищожава  манастирския  архив. Според източници от Атон, той е построен през 890 година. Гръцки ръкописи потвърждават съществуването на манастира през XIII век., а по време на разкопки са открити и византийски монети от същия период. Манастирът е част от Стоте национални туристически обекта.

На 200 метра източно от манастира е гробът на българския революционер Яне Сандански. Той е погребан до църквата „Св.Св. Кирил и Методий“, построена в периода 1912-1914 година по негова инициатива.

Кордопулова къща

Kордопуловата къща в Мелник, наричана още Цинцаровата къща, е построена през 1754 година. Тя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, която е запазена до днес. Построена е специално за производство, съхранение и търговия на вино и е принадлежала на богатата гръцка фамилия на търговци Кордопулос.

Мелнишките пирамиди

Близо до най-малкия град в България – Мелник, се намират Мелнишките пирамиди – една от най-интересните природни забележителности в страната. Представляват скални образувания, които са разположени на площ от 50 кв. км.
Мелнишките пирамиди са обявени за природна забележителност през 1960 година. Условно се делят на три дяла – Мелнишки, Кърлановски и Роженски пирамиди.

Градски исторически музей

Доскоро музеят се помещаваше в Пашовата къща, която се датира от 1815 г., но сега разполага със самостоятелна сграда. Експозициите в музея наблягат на няколко основни теми – историята на Мелник и региона от най-дълбока древност, етнографската експозиция, фотоси и предмети, проследяващи развитието на местното винопроизводство през вековете.

Крепостта Деспот Слав

Деспот Алексий Слав е самостоятелен български владетел през XII – XIII век. Произхожда от династия Асеневци. Под неговата власт са били множество планински крепости, Западните и Централни Родопи, и голяма част от Източна Македония на изток от река Струма. За съжаление, поради многобройните войни крепостта на деспот Слав не се запазила, но руините от нейните величествени каменни стени могат да се видят и до днес на хълм Свети Никола южно от град Мелник.

Църквата Свети Николай Чудотворец

Митрополитската църква „Свети Николай Чудотворец“ е построена от камъни и тънки тухли. В двора има чешмичка с чиста планинска вода. Върху северната стена има оцелял фрагмент от оригиналните стенописи. Църквата е била изписана от майстор Лазар Зограф Мелничанин, неговото изображение е запазено по стария иконостас. В църквата „Свети Никола Чудотворец“ се съхраняват автентични икони, които представляват изключителна художествена стойност и са уникални образци на зографска школа на Мелник и околните села.

Църквата „Свети Николай Чудотворец“ е построена през XIII век, но през вековете е била преустройвана и разширявана многократно. Днес тя е една от малкото действащи църкви в град Мелник. Други запазени църкви в града са Св. Никола, Св. Антоний, Св. Петър и Павел, Св. Йоан Предтеча. Могат да се видят и руините на няколко манастира.

 

Света Богородица Спилеотиса

„Света Богородица Спилеотиса“ или „Света Зона“ е средновековен манастир, който към днешна дата принадлежи към Неврокопската епархия на Българската православна църква. Манастирът, обявен за паметник на културата с национално значение, се намира само на километър югоизточно от центъра на град Мелник.

Рупите

На 2 километра източно от селото в местността Кожух се намират руините от един от най-големите антични градове по долината на Струма, съществувал от IV в. пр. Хр. до VI в. сл. Хр. В досегашните исторически изследвания този град се свързваше с античната Петра. Откритият тук през 2002 година латински надпис от 308 година сл. Хр. доказва, че край село Рупите се е намирал античният град Хераклея Синтика, споменат многократно от античните автори. Дотогава този град е локализиран на юг от Беласица.[2]

Хераклея Синтика

Хераклея Синтика (още Синтия, Хераклея Синтике или Хераклея Стримонска) е античен град в днешна Югозападна България. Руините му са разположени в землището на село Рупите, община Петрич, върху южния склон и подножието на Джонков връх, който е част от вулканичното възвишение Кожух. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

Повече от 100 години учените спорят къде е разположен този античен град. Дълго време се смята, че се е намирал на юг от Рупелското дефиле (в днешна Гърция). Хераклея Синтика е локализирана при село Рупите от доцент Георги Митрев от Пловдивския университет), след случайното откриване на голям латински надпис през 2002 г., който Митрев превежда, коментира и публикува. Става дума за писмо на император Галерий и цезар Максимин Дая от 308 година, в което владетелите се обръщат към хераклейците в отговор на молбата им да възстановят изгубените градски права. Междувременно надписът е коментиран и от други автори.

Сандански

Сандански е най-големият град в подножието на Пирин планина. Той се намира в област Благоевград и е административен център на община Сандански. Наречен е на известния български революционер Яне Сандански.

Смята се, че в района на Сандански е роден и живял водачът на най-голямото въстание в древността – Спартак от тракийското племе меди. Паметникът на Спартак е един от символите на града.

Сандански е всепризнат природен санаториум в Европа за лечение на заболявания на дихателната система.